Характеристики на бебешката количка детайлен преглед – част първа

Изборът на бебешка количка винаги е бил един от най-трудните при купуването на всички необходими принадлежности за отглеждането на едно бебе. В няколко поредни статии ще се опитаме да внесем малко повече яснота, какво се крие зад всяка една характеристика на количките, за да можете да  прецените какъв точно модел количка ще отговаря на Вашите нужди.
Рамката или шасито са гръбнакът на всяка една детска количка. Те биват най-различни, по форма, големина и цветове. Добре е рамката на количката да е изработена от алуминий. От една страна това гарантира ниско тегло на рамката, съответно и на количката като цяло, от друга алуминият е достатъчно здрав за да издържи както детето, така и всички последствия от ежедневната употреба. Почети всички добри марки колички са изработени от алуминиева рамка. Някои по-евтини модели се изработват от железни профили или пластмаса,  с цел да се постигне по-ниска цена на крайният продукт.
От формата на рамката зависи и това как ще се сгъва количката и какви размери ще има тя – едно много важно условие при изборът на детска количка е именно размерът в сгънато състояние. Количката трябва да заема възможно най-малко място за да се побира в багажника на колата или в къщи и да бъде в винаги под ръка за разходка.  Най-честите варианти на сгъване са тип „книга“ или сгъване тип „чадър“.
Сгъването тип чадър е по-функционалното сгъване. Бебешката количка сгъната тип чадър придобива доста малки размери на височина и ширина. Проблемът обаче е дължината – сгъната по този начин височината на количката се явява на практика дължина в легнало положение и често тези колички са дълги между 100 и 120 см и не се побират в багажниците на някой по-малки автомобили. За да се конструира такава количка обикновено седалката на количката е мека и тя се сгъва заедно с рамката и сенника. Обикновено такива колички са повечето модели летни колички. Другата характерна особеност за количките с рамка и сгъване тип чадър за дръжките – за да може да се сгъне така тези бебешки колички обикновено са с 2 дръжки, което ги прави по-малко удобни за бутане от майката.
Вторият възможен вариант на сгъване на бебешките колички  е тип „книга“. С такова сгъване обикновено са повечето комбинирани колички, бебешките колички две или три в едно.  При това сгъване количката буквално се пречупва на две половини – ширината и дължината на количката се запазват, а височината на количката се намалява значително за да може тя да се побере в багажника на колата.  Почти всички такива колички са с цяла дръжка, която е по-удобна за управление и маневриране.
Разбира се има и изключения и точно те според нас са най-добрата комбинация между сгъване и удобство за управление с цяла дръжка. Такива колички са моделите на  бебешките колички Cam и детските колички Bebe Confort.
 7
8
При тези модели бебешки колички дръжката е цяла, като има възможност тя да се сгъне на две части заедно с останалата част от рамката и седалката.
Вече споменахме вариантите за дръжката на количката.  Ако дръжките на количката са две – тогава управлението на количката става малко по-трудно. Представете си ситуация в която с едната ръка бутате количката, а с другата държите чанта с багаж или говорите по телефона. Тогава количката ще започне да завива сама настрани. Ако примерно бутате количката с дясната си ръка, то тя постепенно ще започне да завива на ляво докато вървите – причината е че прилагате повече натиск с едната си ръка и колелата автоматично завиват в обратна посока. При количката с цяла дръжка просто можете да сложите ръката си по средата и да продължите да вървите смело напред – тук можем да изброим много модели бебешки колички на марките Abc Design, Jane, Cam, Adbor, Camarelo, Espiro, Baby Design и много други.
Самите дръжки също имат разновидности, с цел да бъдат по-удобни за управление и маневриране. При някои от модели те колички с две дръжки като количките Bebe Confort Loola, могат да се завъртят една срещу друга и по този начин значително да се намали ефекта от нежеланото завиване. При други модели колички дръжката е цяла но малка и фиксирана точно по средата на количката.
 6
Регулирането на височината на дръжката също е от особено важно значение. По този начин количката става удобна за бутане не само от майките, но и от високите татковци.  Някой от по-евтините модели колички не предлагат тази опция, и може да се окаже че бутането на такава количка от висок татко е по-скоро мъчение, водещо до прегърбване, отколкото приятна разходка с детенцето.
Основно бебешките колички се разделят на триколки и четириколки.  Детските колички триколки като цяло са по-малко разпространени, макар че този модел колички са по-маневрени и по-лесни за управление защото на практика натискът на дръжката, който трябва да приложите за да завие количката отива само към едно предно колело и количката завива значително по-лесно отколкото количките на 4 колела. Като недостатък на бебешките триколки може да се отбележи обаче по-големите им размери и не дотам доброто сгъване.
 5
Друг важен елемент при конструкцията на бебешките колички е задната ос или как са свързани по между си двете задни рамки, които поемат основната тежест на детето. При някои модели колички задната част на рамката на количките е с У образна форма, като задните колела са закрепени самостоятелно за рамката на количката без да имат напречна греда между тях или греда захващаща двете задни части на количката една за друга  – това прави количката да изглежда доста по-красива, но крие и рискове. Ако рамката не е изработена от достатъчно здрав материал, липсата на поддържаща ос между двете задни колела води до разширяване на разстоянието между тях, колелата се изкривяват и започват да износват гумите от вътрешната им страна. Сравнението с разбита предна ходова част на автомобил е може би най-точното. Може би сте виждали „изядени“ от вътрешната страна автомобилни гуми, когато носещите части на предницата са били повредени.
Гумите са другият важен елемент при изборът на бебешка количка. Дали ще са помпащи се или обикновени с гумено покритие.  Помпащите се гуми правят возенето в количка и минаването през дупки, камъни и павета много по-меко и приятно, но от друга страна качват общото тегло на количката. При обикновените гуми количките не возят токова меко, но за сметка на това са по-леки и по-малки, което води до по-компактни размери в сгънато състояние на количката.  Добре е задните колела да са винаги с по-голям диаметър отколкото предните.  Направена по този начин количката е значително по-маневрена.
Завиване на предните колела – почти всички модели бебешки колички се правят със завиващи и въртящи се на 360 градуса предни колела.  Има два модела колички, на които предните колела не завиват. Първите са модели на колички тип класически – тези модели колички са подобие на количките от 60-то и 70-те години на миналият век. При тях всички гуми са големи и не завиват. Певицата Мадона използва такава количка за един от клиповете си.
 43
Вторият модел такива колички са така наречените колички за тичане или джогинг колички.  Главната идея на тези колички е да се използват по време на сутрешният крос на майката.  Тези колички обикновено са триколки с големи гуми, конструирани специално да бъдат бутани с една ръка по време на тичане, като същевременно да са надеждни и здрави.
 1
 2
Друга особеност са амортисьорите – за предпочитане е количката да е снабдена със амортисьори поне на задните колела или с централен амортисьор на рамката който да поема вибрациите при използване на количката. Много от по-скъпите модели колички имат амортисьори и на предните колела – обикновено те са капсулирани вътре в частта, в която предните колела се монтират към рамката и на практика не се виждат за разлика от задните амортисьори.
Спирачки на количката – задължително условие е количката да има спирачки. Те се особено полезни, когото трябва да спрете на наклонената улица или да оставите детето да поспи в количката в парка, докато Вие си говорите с приятелки на пейката. Така ще можете да бъдете сигурни че количката, няма да тръгне да се разхожда сама.
Кошница за багаж и покупки – изключително полезно приспособление монтирано на долната част на рамката на количката. Добре е кошницата да е голяма за да побира повече багаж. И тук има няколко особености. В зависимост от височината и големината на кошницата, може да се окаже че през времето, в което използвате коша за новородено, достъпът до кошницата ще бъде силно ограничен защото повдигната на горе, тя почти се доближава до коша и няма как да поставите нещо по-голямо в нея. С монтирането на лятната седалка обаче – всичко се подрежда на мястото си.
Вторият вариант е кошницата да бъде монтирана по-ниско на рамката и да имате достъп до нея още от самото начало. Недостатъкът тук обаче е, че при качването от шосето на тротоара, при наличие на нещо по-тежко в нея, тя неминуемо ще бъде търкана в ръба на тротоара и по този начин може да бъде скъсана.
Имайте в предвид, че повечето багажници на количката са конструирани да издържат между 2 и 5 килограма. При поставяне на по-тежък багаж също има риск от скъсване на плата на кошницата.

Очаквайте продължение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

5 × 2 =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предишна публикация:
Защо трябва да използваме столче за кола 0-13 кг тип кошница в колата си

Много родители си задават въпроса защо трябва да използват в колата си столче за кола за новородени и защо това...

Затвори