Столчета за кола

Много родители си задават въпроса защо трябва да използват в колата си столче за кола за новородени и защо това столче се монтира обратно по посоката на движението на автомобилът. Ето и отговорът:

 

bebeconfort_creatisfix_sweetcerise_2012_930x1050

Повечето марки детски колички предлагат количките си в комбинация 3 в 1, като трите модула са количка със седалка, кош за новородено и столче за кола 0-13 кг.

В повечето случай коша за новородено е от така нареченият мек кош за новородено. Този кош е най-общо казано рамка с различна тапицерия. Този кош за новородено не може да предпази по никакъв начин детето при евентуална катастрофа.  Тези модели кошове не са предвидени за монтаж в автомобилът по никакъв начин. В практиката си обаче сме срещали много „остроумни“ методи да монтиране на такъв кош в колата – сложен на задната седалка на колата и обърнат да гледа напред, като предната седалката е бутната до степен в която го застопорява към облегалката на задната седалка или пробит сенник през който минава колана на колата.

За разлика от тези кошове за новородено столчето за кола 0-13кг, е сертифицирано за превозване на деца в автомобил.

Столчето за кола 0-13 кг се монтира винаги обратно на посока на движението по 3 причини:

  1. Основата на столчето и гърба на стола винаги са изработени от твърд материал. Монтирано обратно по посока на движението при челен удар именно те поемат първичната сила на удара. За разлика от по-големите деца и възрастни хора, които използват колан, при челен удар на практика коланът спира така нареченото политване напред.  В монтирано обратно по посока на движението столче детето няма как да политне напред, защото извитата база и твърдият гръб предотвратяват точно тази функция. За допълнително омекотяване на силата на удара различните марки използват различни материали, които са разположени между основата и тапицерията на основата и на практика са невидими за клиентът.

  2. Втората причина за монтиране на столчето обратно по посока на движението е зрението на детето. Всяко дете в първите си месеци вижда размазано и неясно като различава само големи обекти с ярки цветове. Задавали ли сте си някога въпросът защо всички бебешки дрънкалки са винаги с ярки цветове, а не в снежно бяло, светло бежово друг светъл цвят? Отговорът е прост – детето няма да ги види. Движейки се по посока на движението малкото дете вижда всичко размазано и неясно, но за сметка на това бързо преминавайки през погледа му.

  3. Третата причина е следствие на втората и това са идващите срещу Вас коли. Както вече стана ясно детето не вижда добре и не различава нито разстояние нито пространство. За него всяка една кола идва право срещу него, което може да доведе до страх и разстройване на психиката. Отделно включените и блестящи фарове на колите допълнително го заслепяват и могат да доведат до увреждане на зрението още най-ранна детска възраст.

Именно по тези причини столчетата за кола са предвидени да се монтират обратно по посока на движението, като детето на практика ще вижда облегалката, а за забавление докато пътувате можете да му дадете няколко играчки.  Всички модели столчета за кола можете да разгледате тук:

http://www.bebe-best.com/stoltcheta-za-kola-c-183.html

Предишна публикация:
Бебешки и детски колички, летни, комбинирани, модулни системи

Бебешките колички винаги са били предмет на особен избор от страна на родителите. Подходящата детска количка прави ежедневните грижи за...

Затвори