Колички за близнаци

Когато една бъдеща жена разбере, че едновременно ще бъде майка едновременно на две дечица пред нея изниква въпросът – каква количка за близнаци да избере?

За разлика от обикновените бебешки колички, при които изборът на бебешка количка е огромен, при бебешките колички за близнаци изборът не е толкова голям, а и има редица показатели, с които трябва да се съобразите при изборът на количка за близнаци.

Най-общо бебешките колички за близнаци могат да бъдат разделени на три големи категории:

  1. Модулни колички, при които кошовете за новородено и седалките за след шестият месец са две отделни части
  2. Комбинирани колички – седалката едновременно е кош за новородено а след това се трансформира и в седалка за по-големи деца.

В зависимост от типа на конструкцията първият вид модулни колички може да се раздели на  3 подвида:

–          Колички, на които кошовете за новородено и седалките за поставени един до друг – като пример за такава количка можем да посочим количката за близнаци Twinner Twist Duo на немската марка TFK.  При този модел кошовете за новородено са отделни един от друг както и седалките. Препоръчваме седалките за след шестият месец да са две отделни или поне облегалките да са разделени. Ще има доста чести, случаи в които по време на разходка едното от децата ще иска да спи, а другото ще иска да гледа и да се радва на заобикалящият го свят. Посоченият модел е точно такъв – с пълно легнало положение на седалките за да може децата да си почиват по време на следобедната разходка.

–          Бебешки колички за близнаци на които кошовете за новородено са поставени един зад друг, известни още като тип влакче. Примери за такива колички за близнаци са моделите Cam Twin Pulsar и ABC Design Zoomi.  Удобството при този тип конструкция на количката, е че седалките могат да бъдат поставени с лице към майката и по този начин тя да има пряк визуален контакт с децата докато те са още малки.

–          Колички за близнаци или породени деца при които седалките са разположени една под друга. Този вариант на бебешките колички се използва основно за деца с малка разлика във възрастта или породени деца. Обикновено втората седалка може да бъде премахната и количката по нищо не се различава от обикновена количка. Един от най-успешните такива модели е на английската фирма Britax  с моделът им B-dual. Втората седалка се поставя отдолу под основаната седалка и е предназначена за по-голямото дете, което може вече да ходи само и да сяда в количката само когато се измори.  В горната част на рамката може да бъде поставен кош за новородено или седалка в зависимост от предпочитанията на майката или от конкретният случай. Друга такава количка е моделът на испанската марка Jane Twone. Принципът на действие е аналогичен описания вече модел на Britax.

Вторият вид комбинирани колички за близнаци може да бъде разделен на 2 под вида

–          Колички за близнаци със седалка с пълно легнало положение и покривала за крачета. Този модел колички може би е най-разпространеният. Повечето такива модели имат пълно легнало положение и са подходящи за новородени. Количките са едни от най-леките и с най-компактни размери в сравнение с вече описаните модели.  В зависимост от марката и моделът някои от тези колички се предлагат само с покривала за крачета, а на други могат да бъдат сложени и така наречените порт бебета. Порт бебето представлява най-общо казано платнена кутия с качулка и дръжки за носене. Удобството което дава порт бебето в случая, е че децата за покрити от всички страни те са значително по-защитени от вятър или студено време отколкото ако количката разполага само с покривало.  Почти всяка марка предлага такава количка за близнаци –  Chipolino Twinny, Bertoni Twin, Cybex Twinix, Britax B-Dual, Cosatto Supa, Peg Perego Aria.  От изброените обаче само количката за  Бритакс Б-дуал, предлага порт бебе което може да бъде монтирано на седалката на количката, така че децата да бъдат на топло, меко и уютно местенце в първите дни от живота си.

–          Вторият вид колички е комбинира количка за близнаци с трансформираща се седалка в кош за новородено. Това е може би най-практичният вариант от всички изброени колички до тук.  С няколко движения седалката се превръща в кош за новородено за децата с пълно легнало положение, защита от всички страни и може да поставена с лице към майката, докато децата са още малки.  След като децата пораснат достатъчно за да могат да стоят седнали седалката се обръща в посока на движението, като функцията на пълното легнало положение е запазена и в този вариант на използване на количката. Като пример за такава количка можем да посочим количката на полската марка Adbor Duo.

 

Ето ТУК можете да видите всички модели и варианти на бебешки колички за близнаци.

Предишна публикация:
Бебешки колички 3 в 1

Затвори